Karolína Bedáňová
18 let ve financích
9. 5. 2024

Je lepší si vzít hypotéku nyní, nebo ještě čekat?

ČNB počtvrté snížila sazby. Které hypotéky zlevní? Jak se tento krok ČNB projeví v hypotékách? Kdy můžeme očekávat výraznější poklesy úrokových sazeb?

Možná si pamatujete dobu, kdy byly úrokové sazby na úrovni dvou procent. Toto vysněné období je ale pryč. Nyní lze očekávat, že v příštích letech se budou hypotéky pohybovat okolo 3 až 5 % za rok. Pro letošní rok jsou realistické sazby mezi 4 až 5 %. 

Aktuální snížení sazeb se na úrocích hypoték projeví zejména u krátkých fixací, a to především u fixace na 1 rok. Levnější budou také tzv. variabilní sazby, které jsou navázány na sazbu PRIBOR. Pokles u dlouhodobějších fixací (3, 5, 10 let) nyní neočekáváme.

Výraznější poklesy přijdou až v září

Dnes jsme se mohli setkat s tzv. hypoteční turistikou. Klienti, kteří chtěli úvěr refinancovat (přejít k jiné bance), tak mohli učinit za administrativní poplatek. Ten nyní činí maximálně tisíc korun. 

Od 1. září se ale mění podmínky předčasného splacení hypoték uzavřených po tomto období. Banky budou moci klientům naúčtovat až 1 % z nesplacené jistiny v případě, že hypotéku splatí předčasně.

Pokud máte nesplacenou část úvěru například 3 miliony korun, poplatek za předčasné splacení může vyšplhat na 30 tisíc korun.

Lze proto předpokládat, že s výraznějšími poklesy v úrokových sazbách přijdou banky právě až po tomto datu, kdy budou mít větší jistotu, že si klienta udrží po celou dobu fixace.

Výhoda hypoték uzavřených do 1. září

Klienti, kteří uzavřou hypotéku do 1. září, budou mít dvě výhody. První výhoda spočívá v tom, že budou moci refinancovat úvěr za stávajících podmínek. Banky jim nemohou účtovat tzv. účelně vynaložené náklady, neboť účinnost tohoto opatření bude platná právě od 1. září 2024. Klienti tak budou mít v ruce „žolíka“. V budoucnu mohou refinancovat stávající hypotéku i mimo dobu fixace, a tím získat od konkurence lepší podmínky.

Druhou výhodou, která není zaručená, ale vysoce pravděpodobná je, že ten, kdo bude nemovitost kupovat nyní, má stále relativně silnou pozici k vyjednávání o ceně. Může ušetřit! S přibývající poptávkou, zejména díky dostupnějším hypotékám bude zájemců o koupi přibývat. A to bude mít vliv na cenu nemovitostí.

Na jakou výši hypotéky nyní dosáhnu?

Jste OSVČ či zaměstnanec? Chcete nezávisle a rychle zjistit, kolik vám jednotlivé banky dnes půjčí na vaše vysněné bydlení? Ozvěte se nám! Porovnáme za vás jednotlivé banky. Vyjednáme VIP podmínky a vše za vás rychle vyřídíme. Zároveň vám poradíme, jak hypotéku předčasně splatit. Přeci nechcete hypotéku splácet až do důchodu:)

Všechny články
Všechny články