David Nechvátal
Autor textu
15. 12. 2022

Energetická soběstačnost díky stavebku

V České republice teď na střechách domů rostou solární panely, jako houby po dešti. A stejně tak přibývá zateplených fasád, či tepelných čerpadel a mnozí si pak na zahradách staví třeba skleníky. Cíl je jasný – uspořit za vysoké ceny energií a potravin, být více soběstačný a zároveň pomoct životnímu prostředí.

Jak ale takovou investici do ekonomického i ekologického řešení financovat, když vlastní úspory nestačí, nebo si je chcete nechat jako rezervu? Vhodnou možností je úvěr ze stavebního spoření, který má například oproti spotřebitelskému úvěru i hypotéce několik plusů. Je často rychlejší i levnější.

 

Úroková sazba se slevou


Zásadní otázkou je, o jak velkou rekonstrukci či výstavbu půjde. Při velkých rekonstrukcích je již na zvážení možnost hypotéky, ale při potřebě úvěru do 1 milionu korun, což by mělo na pořízení solárních panelů a zateplení běžného rodinného domu bohatě vystačit, je úvěr od stavební spořitelny určitě vhodným řešením.

Například oproti běžnému spotřebitelskému úvěru většinou získáte výhodnější úrokovou sazbu. Když budete navíc pořizovat fotovoltaiku nebo jiná „zelená“ řešení, některé stavební spořitelny vám sazbu ještě zlevní.

 

Delší splatnost


Výhoda úvěru ze stavebního spoření oproti spotřebitelské půjčce je i v delší době splatnosti, čímž méně zatížíte váš měsíční rozpočet. Na rozdíl od bank zase stanovují stavební spořitelny vyšší věkovou hranici, do kdy musíte úvěr splatit, a to většinou až do 70 let. I toto hledisko tak může hrát roli pro starší klienty, kterým by banka hypotéku nedala, případně trvala na krátké době splatnosti.

 

Předčasné splacení bez problémů


Když zůstaneme například u záměru pořídit fotovoltaické panely, může člověk dnes narazit na vyčerpané kapacity výrobních a montážních firem. I když pak samotná instalace proběhne třeba až příští rok, smlouvu o dílo lze sepsat s firmou již dnes, což vám pak bude ve stavební spořitelně stačit pro zajištění stávajících podmínek úvěru, který začnete čerpat později.

Pokud získáte na solární panely nebo zateplení fasády dotaci od státu, můžete ji bez obav využít pro splacení úvěru. Máte právo úvěr kdykoliv splatit částečně nebo celý, je to stejné jako u hypotéky. A rovněž si můžete zaplacené úroky odečíst od daňového základu.

 

Stavební spoření vs. spotřebitelský úvěr


+ zpravidla nižší úroková sazba; delší doba splatnosti; větší předvídatelnost
- musí být využit většinou na potřebu související s bydlením 

 

Úvěr ze stavebka vs. Hypotéka


+ snazší a rychlejší získání; vyšší věková hranice pro splacení
- o něco vyšší úroková sazba; nižší objem financí, které lze čerpat

 

Sečteno, podtrženo:

Vyřízení je snazší a kratší než u hypotéky. Splátky si můžete rozložit na delší dobu než u spotřebitelského úvěru a nezatížit tak svůj měsíční rozpočet. Je vhodný i pro starší klienty, protože ho lze splácet až do 70 let. Úroková sazba je nižší než v případě spotřebitelského úvěru. Na „zelené“ investice, jako jsou solární panely či zateplení, dávají spořitelny slevy. Úvěr můžete zčásti nebo zcela splatit třeba ve chvíli, kdy získáte státní dotaci. Zaplacené úroky si můžete odečíst od daňového základu a ušetřit na daních.

Ať už budete chtít vyřešit vhodný úvěr, nebo poradit ohledně pojištění, neváhejte se na nás obrátit. Najdeme společně řešení, které vám bude nejlépe vyhovovat. 

Všechny články
Všechny články