Hanka Benešová
Autor textu
15. 12. 2022

Pro a proti: Kdy a jak je vhodné investovat do zlata

Zlato je považováno za bezpečný přístav v bouřlivých dobách. Podívejme se na pro a proti investování do žlutého kovu. Obzvlášť nákup slitků s sebou nese některá negativa, kterým se ale můžete díky moderním způsobům investování vyhnout, a přesto investiční sílu zlata využít.

Při investici do zlata je potřeba zvážit více faktorů. Nejprve se podíváme na nákup fyzického zlata, a pak na možnost investovat do zlatých certifikátů, se kterými se obchoduje na burzách.

 

Slitky už od 1 gramu


Fyzické zlato se prodává ve formě slitků jako destičky nebo cihličky, případně jako mince. Pozitivní je, že u investičního zlata neplatíte DPH. Základní jednotkou váhy je trojská unce, tedy 31,1 gramu. Běžně prodávané slitky se ale dají pořídit už od pouhého jednoho gramu. Ceny fyzického zlata jsou výrazně vyšší, než je jeho tržní cena. Platí to tím víc, čím menší slitek je. Například jednogramové slitky se někdy prodávají až s 50 % přirážkou nad tržní cenou. 

 

Prověřte důvěryhodnost

Naprosto zásadní je věrohodnost obchodníka, od kterého zlato nakoupíte. Vybírat byste měli jen mezi časem prověřenými společnostmi s dohledatelnou historií, které prodávají slitky včetně mezinárodního certifikátu pravosti. Různým pochybným aukcím na internetu se vyhněte obloukem.

 

Zlato nenese úroky


Je třeba také počítat s tím, že zhodnocení peněz ve zlatě závisí plně na jeho kurzu. Zlato nijak nevydělává – nejsou z něj žádné úroky jako z bankovních účtů nebo dluhopisů a nezískáte ani žádné dividendy, které zase vyplácejí akciové společnosti. 

 

Bezpečná úschova

Častým argumentem pro nákup fyzického zlata, je mít ho jako určitou pojistku pro případ, že by z lecjakých důvodů „papírové“ peníze pozbyly hodnotu. Chcete-li mít zlato po ruce v domácí skrýši, vybírejte ji skutečně pečlivě, vynalézavost zlodějů je veliká. Bezpečnou alternativou je bankovní úschova, za kterou je zpravidla potřeba platit.

 

Nižší poplatky a bez nutnosti úschovy při nákupu na burze

Do zlata lze ale investovat, aniž byste ho museli fyzicky vlastnit. Na burzách se dnes obchoduje s několika typy certifikátů, které mají zlato jako tzv. podkladové aktivum a jejich kurz se odvíjí právě od ceny zlata. Obchodování s takovými certifikáty s sebou mimo jiné nese podstatně nižší poplatky a nemusíte si lámat hlavu ani s úschovou kovu.

 

Sečteno, podtrženo:

Zlato může mít v investičních portfoliích své místo, ale rozhodně by nemělo být jedinou položkou na seznamu.  V dnešní době existuje nespočet prověřených způsobů investování pomocí moderních nástrojů, jako jsou například podílové fondy.

Vhodnou podobu a složení investice ideálně proberte s odborníkem, který doporučí vhodné řešení i na základě vašich budoucích plánů.

Všechny články
Všechny články