David Nechvátal
Autor textu
15. 12. 2022

Proč neodkládat hypotéku?

Téměř s jistotou překonají letos úrokové sazby hypoték hranici 6 %. Dosáhnou tak nejvyšší úrovně za posledních dvacet let. Máte vyhlídnutou nemovitost, kterou jste chtěli koupit s pomocí hypotéky a nyní si lámete hlavu, zda nákup neodložit? Tento článek vám dost možná přinese klid. Pořídit si nemovitost pro vlastní bydlení dnes stále dává ekonomický smysl.

Kdo dosáhne na hypotéku?
Hypoteční trh v posledních dvou letech lámal jeden rekord za druhým. ČNB zpřísnila parametry, které je pro získání hypotéky třeba splnit. Centrální bankéři se obávali, aby si úvěry nebrali lidé, kteří je nezvládnou splácet. Při žádosti se u žadatele posuzuje výše platu a měsíčních splátek úvěrů a celková míra zadlužení, logicky už se započítáním případné hypotéky. Řada lidí nyní zjišťuje, že jim vzhledem k vysokým cenám nemovitostí a jejich příjmům či dluhům banky úvěr v potřebné výši neposkytnou.

 

Neházejte hypoteční flintu do žita


Pokud s hypotékou u jedné banky narazíte, nemusí být ještě nic ztraceno. Schopný hypoteční specialista vám pomůže váš záměr posoudit a navrhne cesty, které k vysněné nemovitosti povedou. Například s pomocí spolužadatele, třeba rodiče, společné žádosti v páru, nebo dozajištění jinou nemovitostí, či oslovením vhodné banky, která bude mít pro váš účel příznivěji nastavené procesy. Neváhejte se na nás nezávazně obrátit, pomůžeme vám.

 

Splňujete podmínky pro získání hypotéky, ale váháte, zda si úvěr v dnešní době vzít?


Naprosto vám rozumíme. Hypotéka je v podstatě dlouhodobý vztah, ale v tom se skrývá i důvod, proč by ani dnešní vyšší sazby neměly být až takovým strašákem. Tak vysoké sazby, jako jsou dnes, tu nebudou navždy. I v minulosti výše sazeb stoupala a klesala. Některé prognózy říkají, že už jsme blízko vrcholu.

Při poklesu si polepšíte  
Pokud zvládnete hypotéku splácet s dnešními sazbami, v následujících letech si při jejich poklesu polepšíte. Budou-li sazby za čas výhodnější, pomůžeme vám při jednáních s bankou o nové sazbě. Ze zkušenosti máme potvrzeno, že si banky chtějí dobré klienty udržet a víme, jak postupovat, abychom pro vás získali výhodné podmínky.

Hypotéka dnes stále dává ekonomický smysl
Vlna zdražování je nebývalá a dvouciferná inflace ukusuje z našich úspor, ale současně snižuje reálnou hodnotu dluhu, pokud máte hypotéku. Argumentem pro pořízení vlastního bydlení jsou i rostoucí ceny nájmů, které se ve velkých městech meziročně zvýšily i o čtvrtinu.

 

Sečteno, podtrženo.


Potřebujete-li řešit své bydlení, máte úspory a vyhlédnutou nemovitost, nákup bychom s pomocí hypotéky nyní neodkládali. Ano, nějakou dobu budete mít vyšší splátky, ale ty se s vysokou pravděpodobností v budoucnu sníží.

Využijete-li ke sjednání hypotéky naše služby, budete mít navíc na své straně někoho, kdo za vás vyřeší nejen “papírování“, ale i partnera, který si s vámi sedne za jeden stůl a bude tu pro vás po celou dobu, co budete hypotéku splácet. Pomůžeme vám, abyste měli co nejvýhodnější podmínky po celou dobu čerpání hypotéky a budeme tu pro vás i v jiných finančních záležitostech. Tak nebuďte na hypotéku sami!

Všechny články
Všechny články